Groep 5

 

Welkom in groep 5

In groep 5 zitten 23 leerlingen.

Dit is de groep van Juf Anna Sietske, zij is de gehele week aanwezig.

 

 

Agenda

Maandag 24 september

Studiemiddag voor de leerkrachten – de leerlingen zijn om 12:00u vrij!

Dinsdag 25 september

Biebdag voor groep 5 – Neem je je thuis boeken mee? 

Woensdag 26 september

Vandaag hebben we gymnastiek – Vergeet je je gymkleding niet?

Woensdag 3 oktober

Feestelijke opening van de Kinderboekenweek om 8:30u  

Maandag 22 oktober t/m vrijdag 26 oktober

Herfstvakantie! 


Voor de uitgebreide agenda verwijzen wij u graag naar de agenda op de site

 

Huiswerk

  • Tafels leren! We zijn weer druk aan het oefenen met alle tafels, we starten wel bij de tafel van 1 t/m 5 en 10. Wilt u thuis ook helpen met leren?

 

Downloads

Rekenen5A – Rekendoelen BLOK 3

TaalBLOK 3 Woordenschatoverzicht

Spelling – De spellingscategorieën van Blok 3

 

Handige links

bloon.nl

Online Klas tafels oefenen

Spelling oefenen

Klokken oefenen

 

Nieuws uit de klas

 

2018-11-21 PropjesWoensdag 21 november 2018Lachen, gieren en brullen!
Vandaag hadden we aan het einde van de middag nog een klein momentje over om een klein spelletje te doen met propjes. Wat werd er gelachen en wat was iedereen gedreven om het propje bij de tegenstander van de tafel te blazen. Geweldige afsluiter aan het einde van de dag. 🙂

 

 

 

 

Donderdag 1 november 2018Woorden met au/ou oefenen
Met spelling gingen we buiten op het plein de au/ou woorden oefenen, omdat dit vooral weetwoorden zijn. Dat wil zeggen, woorden waarvan je moet weten of ze met au of ou geschreven moeten worden. Even rennen en vliegen op het plein en we hebben heel wat woorden samen geoefend. Het lukte nog niet helemaal om alles foutloos op te schrijven, maar dat is ook niet erg want we gaan de komende week starten met bloon.nl. Dus kunnen we extra oefenen met de weetwoorden.
2018-11-01 Doe Vrijdag Spelling 2018-11-01 Doe Vrijdag Spelling2

 

Donderdag 11 oktober 2018 – Winnaars Kinderboekenweek!
Tijdens de Kinderboekenweek hebben we gewerkt binnen het thema ‘Kom erbij/Vriendschap’ aan verschillende opdrachten. Maar we hebben ook een Teken- en schrijfwedstrijd gehouden. De leerlingen die mee wilden doen met de wedstrijd leverden hun mooiste tekening over ‘Vriendschap’ in en schreven een verhaal of gedicht over ‘Vriendschap’. De winnaars werden vandaag bekend gemaakt:

De schrijfwedstrijd:
1. Elisabeth
2. Suzanne

De tekenwedstrijd:
1. Janneke
2. Melissa

2018-10-11 KBW teken 1 2018-10-11 KBW teken 2

 

Donderdag 11 oktober 2018Vier op een rij2018-10-11 vier op een rij
De hele week zijn we al druk aan het oefenen geweest met de tafels tijdens de rekenles. Vandaag gingen we die opgedane kennis even op een andere manier inzetten. Namelijk met een spel ‘Vier-op-een-rij’. Het is even een hele andere manier van tafels inzetten, maar gelukkig waren de leerlingen wel enthousiast aan het einde van de les. 😉

 

 

 

 

 

HobakobalWoensdag 10 oktober 2018 – Hobakobal
Met de gymles hebben we het spel Hobakobal gedaan, waarbij we in twee teams werken. Het ene team is degene die de bal in het veld gooit en dan begint de eerste met een rondje langs de pionnen rennen. Is dat rondje klaar? Dan gaat nummer 2 een rondje rennen, enz. Ondertussen staat het andere team in het veld en moet na het vangen van de bal eerst de bal door de korf gooien, dan met z’n allen op de dikke mat klimmen en de bal vanaf daar in de basket gooien. Is de bal door de korf en door de basket geweest dan mag het rennen van het eerste team stoppen. Het aantal rondjes dat ze hebben gedaan is het aantal punten dat ze hebben gescoord. Dan wisselen de teams en kunnen de anderen punten scoren.
De teller kan dan best hoog opgaan, dat snap je wel. En als elk rondje een punt is hebben we uitgerekend dat we deze les met z’n alleen 115 rondjes hebben gerend! Wauw!

 

zo doen we het in onze groep

Vrijdag 21 septemberZo DOEN wij het in onze groep…
Blok 1 van de Vreedzame School zit erop! Wat hebben we veel gedaan en geleerd! Zoals u wel eerder heeft kunnen lezen bij ‘Nieuws uit de klas’. Vandaag kwam dan echt de afsluiting. De poster met ‘Zo DOEN we het in onze groep’ hebben we ondertekend. De afgelopen weken hebben we samen afspraken bedacht en deze zijn nu definitief. We gaan er samen voor zorgen dat we onze afspraken nakomen en er een gezellig jaar van maken.

 

tafeltafel

Dinsdag 18 september Tafeltafel
Juf Anna Sietske was bezig lessen voor te bereiden in het weekend en kwam erachter dat de wereld ‘vol’ zit met tafelsommen. Deze hebben we verzameld in onze groep, samen met de tafel die erbij hoort. Het zou leuk zijn als er nog meer spullen bij komen waar leerlingen tafels in herkennen. Wie heeft er thuis nog spullen? (Uiteraard nemen de leerlingen deze spullen weer mee als de Tafeltafel weer wordt opgeruimd)

 

IMAG2828   IMAG2827

Maandag 17 septemberDoe Vrijdag Spelling
Soms hebben we wel eens een spellingsregel die heel goed ‘actief’ geoefend kan worden. Zo ook vandaag met de weetregel ‘ei of ij’ klank. Deze woorden moet je gewoon weten, dit kan je niet horen. Daarom maar lekker veel oefenen met zoveel mogelijk woorden. Vandaag zijn we het plein op geweest. Iedere leerling kreeg een kaartje, daar stond een woordje op maar waar de ei of ij moest staan stond een streep. Deze moesten ze dan zelf bedenken en opschrijven rondom de juiste cirkel op het plein. Het ging nog niet helemaal foutloos, maar we hebben in ieder geval weer veel woordjes geoefend!

 

Donderdag 13 september SamenwerkenIMAG2804
Na de eerste pauze hebben we zo’n leuke les van Vreedzame School gehad! Het ging over leren samenwerken en dit deden we aan de hand van de volgende opdracht: Maak met jouw groepje een monster, bedenk eerst samen hoe hij eruit gaat zien, dan wie welk onderdeel gaat maken en hoe hij in elkaar moet. Wat was dit een prachtige les! Er werd fanatiek samen gewerkt, eerst al met de ‘binnenkomer’, maar daarna ook met de opdracht.

 

takenbordMaandag 10 septemberTakenbord
De leerlingen vroegen er al een aantal dagen naar, juf toen we bij meester Wilco zaten mochten we hem altijd helpen met dingen. En een aantal leerlingen waren al druk aan het helpen met de krukjes opstapelen, dingen uitdelen en ophalen. Tijd om daar eens iets mee te doen. Vanuit Vreedzame school zijn we twee lessen aan de slag gegaan met het bedenken welke taken er waren en wat die taak dan precies was. Daaruit hebben we een aantal omschrijvingen gemaakt en de taken verdeeld. Zo kon iedereen zijn ‘steentje bijdragen’ en zijn we samen verantwoordelijk voor het lokaal!

 

 

 

 

Vrijdag 7 september 2018Eerste schoolweek alweer voorbij!wij-horen-bij-elkaar
Het nieuwe schooljaar is begonnen, deze eerste week was het vooral wennen. Weer wennen aan het ritme, aan elkaar, aan de juf, maar ook aan nieuwe vakken. In groep 5 hebben we namelijk vakken, zoals Geschiedenis, Aardrijkskunde, Studievaardigheden en Flits (technisch lezen), die nieuw zijn. We gaan meer aan de slag met taakwerk (zelfstandig werken) en krijgen straks misschien al wel eens huiswerk mee. Gelukkig zijn er ook nog wat oude vertrouwde dingen, zo zijn we alweer druk aan het punten sparen met Class Dojo. (Zodat we die weer kunnen uitgeven aan beloningen) En de Snappet uiteraard, waar we Rekenen, Taal, Spelling, Woordenschat en Automatiseren op maken. Wat echt helemaal nieuw is is Vreedzame School, maar daarover later meer…